In de schaduw van het roze sprookjeskasteel klinkt het opgewekte gekletter van paardenhoeven. Klop, klop, klop, klop, klop. Een koets komt aangereden met op de achterbank zitten twee prinsessen, Anna en Elsa uit de succesvolle Disney-film Frozen.

Het pretpark bevriest even. Mensen stoppen met wandelen, scharen zich langs de kant van de weg en zwaaien uitbundig. Anna en Elsa wuiven terug, breed glimlachend.

Waar dromen uitkomen, is de slogan van Disneyland Parijs. En voor de kindjes op de stoep is dat even het geval. Zij zien hun helden in het echt, of het nu een Frozen-prinses, Buzz Lightyear of Jack Sparrow is.

Dertig jaar geleden was er op deze plek nog niets, behalve gras en een paar bomen. De plannen om een Europees Disneypark te openen liggen er al sinds de jaren zeventig, maar pas met het succes van Tokyo Disneyland, dat in 1983 opengaat, worden ze doorgezet.

In 1987 tekenen de Franse autoriteiten een overeenkomst met de topman van The Walt Disney Company. Er komt een nieuw park in Marne-la-Vallée, 32 kilometer ten oosten van de Franse hoofdstad. Op 12 april 1992 gaat Euro Disneyland open, later omgedoopt tot Disneyland Parijs. Binnenkort bestaat het park dus vijfentwintig jaar.

Sinds de opening hebben 320 miljoen mensen Disneyland Parijs bezocht, blijkt uit een studie van onderzoeksbureau SETEC (pdf) die in opdracht van het pretpark is uitgevoerd. Daarmee is Disneyland Parijs een van de populairste bestemmingen voor toeristen in Europa.

Maar uit welke landen komen nu de meeste bezoekers? Ook dat onderzocht SETEC. Hieronder de top 7, met een opvallend hoge notering voor Nederland.


7. Italië – 11 miljoen bezoekers sinds 1992 (3,4 procent van het totaal)

Italië heeft met Gardaland haar eigen kleine Disneyland dat jaarlijks ruim 2,5 miljoen bezoekers trekt. Toch is de aantrekkingskracht van Disneyland Parijs voor veel Italianen onweerstaanbaar.


6. België/Luxemburg – 20 miljoen bezoekers sinds 1992 (6,2 procent)

Gasten uit België en Luxemburg blijven gemiddeld twee dagen en zijn vooral verzot op het hoofdpark. Het tweede park binnen het resort, het Walt Disney Studios Park, is bij de Belgen en Luxemburger minder populair. Dat park staat in het teken van Disneyfilms met attracties als Ratatouille, Toy Story Playland en Crush's Coaster, een achtbaan gebaseerd op Finding Nemo.


5. Duitsland – 22 miljoen bezoekers sinds 1992 (6,7 procent)

Duitsers blijven gemiddeld twee dagen. In 2001 kwam de 100 miljoenste bezoeker van Disneyland Parijs uit Duitsland. Stefan en Andrea Seyffardt en hun twee dochters waren de gelukkigen. Ze waren de hele dag eregast in het park en mochten overnachten in een van de Disneyhotels.


3. Spanje – 23 miljoen bezoekers sinds 1992 (7,3 procent)

Het had weinig gescheeld of Disneyland stond in Spanje. The Walt Disney Company had twee locaties aan de Mediterraanse kust op het oog, maar zag daar vanwege de mistral toch vanaf. Desondanks komen Spanjaarden in groten getale naar Parijse pretpark. Ze blijven gemiddeld drie dagen.


3. Nederland – 23 miljoen bezoekers sinds 1992 (7,3 procent)

Disneyland Parijs is een populair uitje voor Nederlanders die de zomer in Zuid-Frankrijk hebben doorgebracht en op de terugweg een dagje pretpark meepikken. Gezinnen blijven gemiddeld twee dagen. Leuk weetje: de bloembollen in Disneyland Parijs komen uit Nederland. Ook is er een Nederlandse tulp vernoemd naar het park die geplant is rondom The Old Mill in Fantasyland.


2. Verenigd Koninkrijk – 50 miljoen bezoekers sinds 1992 (15,7 procent)

De Britten zijn dol op Disney, dat blijkt uit de bezoekersaantallen. Wat helpt is dat het pretpark sinds 1994 per spoor is te bereiken met de Eurostar, de trein die door de Kanaaltunnel rijdt. Vanaf Londen ben je er in slechts 2,5 uur. Disneyland Parijs heeft zelf een TGV-station, dat een van de grootste van Frankrijk is.

1. Frankrijk – 141 miljoen bezoekers sinds 1992 (44,0 procent)

Natuurlijk is het park het populairst bij de Fransen. Waar mensen uit omringende landen er vanwege de reisafstand vaak voor kiezen om een weekend te blijven, is Disneyland voor Parijzenaars een leuke dagbesteding.

LEES OOK: Zijn attracties van De Efteling racistisch? Deze actiegroep vindt van wel